Όροι και κανονισμοί

Ποιο είναι το μέγιστο βάρος αποσκευής που μπορώ να μεταφέρω;

Δωρεάν μεταφορά αποσκευών σε πτήσεις της Cyprus Airways:

Αυτοί οι κανόνες ισχύουν μέχρι τις 30 Μαρτίου 2019

 • Για Basic Economy – μία χειραποσκευή μέχρι 10 κιλά με διαστάσεις 55x40x20cm;
 • Για Flex Economy – μία αποσκευή μέχρι 23 κιλά που να μην ξεπερνά τα 203cm (ΥxΠxM);
 • Παιδιά κάτω των 2 ετών ταξιδεύοντας χωρίς θέση:
  • Για Basic Economy: μία χειραποσκευή μέχρι 10 κιλά με διαστάσεις 55x40x20cm;
  • Για Flex Economy: μία αποσκευή μέχρι 10 κιλά που να μην ξεπερνά τα 203cm (ΥxΠxM).

Κανόνες για πτήσεις από 31 Μαρτίου 2019

 • Για Basic Economy – Μπορείτε να μεταφέρετε μαζί σας στην καμπίνα μία μικρή προσωπική τσάντα, η οποία πρέπει να χωράει κάτω από το μπροστινό σας κάθισμα (μέγιστες διαστάσεις 35cm x 20cm x 20cm). Για παράδειγμα μια γυναικεία τσάντα, μια τσάντα φορητού υπολογιστή ή ένα μικρό σακίδιο πλάτης + χειραποσκευή μέχρι 10 κιλά με διαστάσεις 55x40x20cm;
 • Για Flex Economy – μία αποσκευή μέχρι 23 κιλά που να μην ξεπερνά τα 203cm (ΥxΠxM);
 • Παιδιά κάτω των 2 ετών ταξιδεύοντας χωρίς θέση:
  • Για Basic Economy: μία χειραποσκευή μέχρι 10 κιλά με διαστάσεις 55x40x20cm;
  • Για Flex Economy: μία αποσκευή μέχρι 10 κιλά που να μην ξεπερνά τα 203cm (ΥxΠxM).

Οι συγκεκριμένοι κανονισμοί μεταφοράς αποσκευών εφαρμόζονται σε όλες τις πτήσεις, όπου οι πτήσεις εκτελούνται από την Cyprus Airways. Για πτήσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με άλλες αερογραμμές όπου συμμετέχει η Cyprus Airways και οι συνεργάτες της, η δωρεάν μεταφορά αποσκευών καθορίζεται από τους παγκόσμιους κανονισμούς της IATA (International Air Transportation Association). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχύουν οι κανονισμοί της κυρίαρχης αερογραμμής περί μεταφοράς δωρεάν αποσκευών κατά την διάρκεια της πτήσης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την δωρεάν μεταφορά αποσκευών σε πτήσεις μετεπιβίβασης στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών στο 8000-8111 (δωρεάν εντός Κύπρου).

Τί είναι η υπέρβαρη αποσκευή και τί η υπερμεγέθης;

Μια αποσκευή θεωρείται υπερμεγέθης εάν οι διαστάσεις της ξεπερνούν τα 203cm.

Μια αποσκευή θεωρείται υπέρβαρη εάν το βάρος της ξεπερνά τα 32kg.

Η αερογραμμή είναι υπεύθυνη να πάρει την απόφαση σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, εάν θα μεταφέρει μία τέτοια αποσκευή ή όχι. Αυτό εξαρτάται στον τύπο του αεροσκάφους, τη χωρητικότητα αποθήκευσης στο χώρο αποσκευών, κτλ. Υπέρβαρες και υπερμεγέθεις αποσκευές γίνονται αποδεκτές με μια επιπρόσθετη χρέωση κατά τη διαδικασία του check-in, αναλόγως με το βάρος και τις διαστάσεις.

Θα πρέπει να αιτηθείτε αναλόγως στην αερογραμμή για την μεταφορά μίας τέτοιας αποσκευής, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πελατών μας στο 8000-8111 (δωρεάν εντός Κύπρου).

Μπορώ να πληρώσω μέσω της ιστοσελίδας για υπέρβαρη η υπερμεγέθης αποσκευή;

Επί του παρόντος δεν προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία.

Πoιοι είναι οι κανονισμοί μεταφοράς αντικειμένων σύμφωνα με το τμήμα τελωνείου;

Για θέματα που αφορούν το Τμήμα Τελωνείου, παρακαλούμε όπως απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα για περισσότερες πληροφορίες. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα τελωνείου του Αεροδρομίου Λάρνακας.

Ποιοι είναι οι κανονισμοί σχετικά με τη μεταφορά αλκοολούχων ποτών στο αεροσκάφος;

Για σκοπούς ασφαλείας η ποσότητα αλκοολούχων ποτών που μπορείτε να μεταφέρετε στις αποσκευές σας, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5L ανά επιβάτη και η περιεκτικότητα του αλκοόλ πρέπει να είναι μεταξύ 24%-70% vol. Στις χειραποσκευές μπορείτε να μεταφέρετε υγρά μέχρι 100ml ανά δοχείο και μέχρι 10 κομμάτια ανά επιβάτη (1L). 

Πώς πρέπει να συσκευάζονται οι αποσκευές;

Η κάθε αποσκευή πρέπει να είναι συσκευασμένη σωστά έτσι ώστε να είναι ασφαλισμένη κατά τη διάρκεια της πτήσης, και να εξαλειφθεί η πιθανότητα πρόκλησης οποιουδήποτε ατυχήματος στους επιβάτες, στο πλήρωμα ή και σε άλλα άτομα, καθώς και σε ζημιές στο αεροσκάφος, σε άλλες αποσκευές ή σε άλλη περιουσία.

Απαγορεύεται ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων αποσκευών ή αντικειμένων μεταξύ τους.

Ελαττωματική συσκευασία, ή συσκευασία που περιέχει αιχμηρά ή προεξέχοντα αντικείμενα, δεν θα γίνετε δεκτή για μεταφορά.

Υπάρχει κάτι το όποιο δεν συνιστάται για μεταφορά στις αποσκευές;

Στις αποσκευές σας δεν συνιστάται η μεταφορά εύθραυστων ή πολύτιμων αντικειμένων, συναλλάγματος, κοσμημάτων, μέταλλα αξίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευών ηλεκτρονικής επικοινωνίας, έγγραφα μετοχών, πολύτιμα εργασιακά έγγραφα, διαβατήρια, πολιτικές ταυτότητες, κλειδιά, κτλ. 

Μπορώ να έχω πρόσβαση στην αποσκευή μου κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Όχι. Απαγορεύεται οποιαδήποτε πρόσβαση στο χώρο αποσκευών μετά την απογείωση του αεροσκάφους. Πρόσβαση στις αποσκευές σας θα έχετε μόνο στο χώρο παραλαβής αποσκευών στο αεροδρόμιο, κατά την άφιξή σας.

Πώς μπορώ να παραλάβω την αποσκευή μου μετά την προσγείωση;

Μετά την αποβίβαση σας από το αεροσκάφος, ακολουθήστε τη σηματοδότηση του αεροδρομίου προς το χώρο «Παραλαβής Αποσκευών» . Βρείτε τον αριθμό της πτήσης σας στους πίνακες πληροφοριών για να ξέρετε από ποιο ιμάντα θα παραλάβετε τις αποσκευές σας. Προσωπικό στο χώρο παραλαβής αποσκευών θα είναι στη διάθεση σας για να σας απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις αποσκευές σας, συμπεριλαμβανομένου της παραλαβής εύθραυστων αντικειμένων, κατικοιδίων, καροτσιών, αθλητικού εξοπλισμού, κτλ. 

Τί θα συμβεί εάν δεν παραλάβω την αποσκευή μου εγκαίρως;

? Αποσκευές οι οποίες δεν έχουν ζητηθεί από τον κάτοχο τους, φυλάσσονται στο χώρο του αεροδρομίου δωρεάν για 2 ημέρες. Μετά από αυτή την περίοδο, ο κάτοχος της αποσκευής χρεώνεται το ανάλογο ποσοστό χρέωσης για αποθήκευση.

Εάν από κάποιο λάθος της αερογραμμής, η αποσκευή δεν φτάσει στον προορισμό της όπως ήταν προγραμματισμένο, ο επιβάτης δεν είναι υπεύθυνος για τα ποσά χρέωσης της αποθήκευσης.

Αποσκευές ανακηρύσσονται μη παραληφθείσες εάν δεν έχουν παραληφθεί σε περίοδο 6 μηνών από την ημέρα άφιξή τους. Οι μη παραληφθείσες αποσκευές θα απομακρύνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας περί μη παραληφθεισών αποσκευών.

Όταν γίνει η αναγνώριση της αποσκευής, μια γραπτή προειδοποίηση αποστέλλεται στον ιδιοκτήτη. Η αποσκευή τότε αποθηκεύεται στον ειδικό χώρο του αεροδρομίου για περίοδο 6 μηνών. Πέραν αυτής της περιόδου, η αποσκευή θεωρείται μη παραληφθείσα και απομακρίνεται.

Μπορώ να μεταφέρω υγρά τα οποία έχω αγοράσει από το κατάστημα αφορολογήτων ειδών, ως χειραποσκευή, στην πτήση μετεπιβίβασης μου;

Υγρά τα οποία έχετε αγοράσει από τα καταστήματα αφορολογήτων του αεροδρομίου, τα οποία έχουν μεταφερθεί εκτός του ελεγχόμενου χώρου μετεπιβίβασης, μπορούν να μεταφερθούν στην καμπίνα του αεροσκάφους μόνο εάν έχουν σφραγισθεί με την απαραίτητη σήμανση του καταστήματος.

Οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν σαν χειραποσκευή, υγρά σε δοχεία που υπερβαίνουν τα 100ml, εφόσον τα έχουν αγοράσει από τα καταστήματα των αφορολογήτων και εφόσον δεν έχουν μεταφερθεί εκτός του ελεγχόμενου χώρου μετεπιβίβασης. Εάν ο επιβάτης βγει εκτός του ελεγχόμενου χώρου μετεπιβίβασης, τότε πρέπει να μεταφέρει τα αγαθά αυτά στον χώρο αποθήκευσης των αποσκευών του αεροσκάφους.

Παρακαλώ σημειώστε ότι παρόλα αυτά, βρίσκεται στην κρίση των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου εάν θα επιτραπεί η μεταφορά υγρών τα οποία υπερβαίνουν τα 100ml.

Μπορώ να μεταφέρω παιδικό καρότσι σαν χειραποσκευή;

Η αερογραμμή μεταφέρει δωρεάν καθίσματα για κάθε παιδί κάτω τω 2 ετών και καροτσάκια για κάθε παιδί κάτω των 11 ετών, επιπρόσθετα από τους κανονισμούς μεταφοράς αποσκευής ή χειραποσκευής.

Αναδιπλούμενο παιδικό κάθισμα μπορεί να μεταφερθεί στην καμπίνα του αεροσκάφους εφόσον δεν υπερβαίνει τις διαστάσεις των 55х40х20cm. Παρακαλώ σημειώστε πως για τη μεταφορά βρεφικών καθισμάτων εντός της καμπίνας του αεροσκάφους, τα καθίσματα πρέπει να είναι πιστοποιημένα με την ειδική σήμανση προτύπων ασφαλείας της FAA και JAA ή των προτύπων της FMVSS (Federal Motor Vehicle Safety Standards).

Τα καρότσια «ομπρέλα» γίνονται δεκτά στον χώρο αποθήκευσης αποσκευών του αεροσκάφους.

Η μεταφορά καροτσιού χωρίς παιδί κάτω των 11 ετών, γίνεται αποδεκτή σύμφωνα με τους γενικούς κανονισμούς μεταφοράς αποσκευών.