Ταξίδι με κατοικίδια

Μπορώ να μεταφέρω το κατοικίδιο μαζί μου;

Ναι. Μόνο κατοικίδια όπως γάτους, σκύλους και πουλιά επιτρέπονται για μεταφορά είτε στον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους, είτε σαν χειραποσκευή. Οποιαδήποτε άλλα ζώα μπορούν να μεταφερθούν ως φορτίο. 

Χρησιμοποιώ σκύλο-οδηγό. Μπορεί να ταξιδέψει μαζί μου στην καμπίνα;

Ναι, μπορεί, εφόσον έχει το κατάλληλο πιστοποιητικό για ειδική εκπαίδευση. Παρακαλείστε όπως ο σκύλος σας  φοράει την ειδική μάσκα (φίμωτρο) και να είναι υπό την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη. Στην καμπίνα επιβατών, θα πρέπει να δέσετε τον σκύλο σας στο χώρο που βρίσκεται που βρίσκεται μπροστά στα πόδια σας. Στην περίπτωση μεταφοράς σκύλου-οδηγού, κρατείται θέση δίπλα από τον επιβάτη ειδικά για τον σκύλο (εάν υπάρχουν διαθέσιμες), χωρίς οποιαδήποτε χρέωση.

Σημειώστε ότι οι τυφλοί επιβάτες που χρήζουν ειδικής βοήθειας, δεν μπορούν να κάνουν κράτηση εισιτηρίων από το διαδίκτυο. Παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Cyprus Airways στο 8000-8111 (δωρεάν εντός Κύπρου), όπου ένας λειτουργός εξυπηρέτησης θα σας βοηθήσει με την κράτησή  σας.

Σε πτήσεις με σκύλο-οδηγό, όπως και με ένα κατοικίδιο, πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις:

 • Ο σκύλος πρέπει να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας, όχι περισσότερο από ένα χρόνο και όχι λιγότερο από ένα μήνα από την ημερομηνία της πτήσης.
 • Πριν από το check-in, ο σκύλος πρέπει να ελεγχθεί από την αερογραμμή ότι πληρεί τις πιο πάνω προϋποθέσεις.

Παρακαλείστε όπως ελέγξετε όλες τις προϋποθέσεις και διαδικασίες για μεταφορά κατοικιδίου εκ τον προτέρων με την Αερογραμμή.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για μεταφορά κατοικιδίου πρέπει να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Cyprus Airways στο 8000-8111 (δωρεάν εντός Κύπρου) τουλάχιστον 48 ώρες πριν την αναχώρηση της πτήσης.

Παρακαλώ σημειώστε πως πρέπει να προσέλθετε στο αεροδρόμιο αρκετά νωρίτερα, προκειμένου να περάσετε από όλες τις διαδικασίες χωρίς βιασύνη.

Επιτρέπονται σκύλοι και γάτοι στην πτήση; Υπάρχουν οποιοιδήποτε περιορισμοί σχετικά με την ηλικία των κατοικίδιων;

Σκύλοι και γάτοι κάτω των 8 εβδομάδων δεν επιτρέπονται λόγω πιθανής αφυδάτωσης κατά την διάρκεια της πτήσης. Για γάτους και σκύλους από 8-12 εβδομάδων χρειάζεται να προσκομισθεί πιστοποιητικό από κτηνίατρο για την αερομεταφορά τους. 

Πού θα βρίσκεται το κατοικίδιό μου κατά τη διάρκεια της πτήσης – στην καμπίνα ή στο χώρο αποσκευών;

Στις πτήσεις της Cyprus Airways τα κατοικίδια μεταφέρονται συνήθως στο χώρο αποσκευών, αλλά μπορείτε να τα μεταφέρετε μαζί σας και στη καμπίνα εάν:

 • Το συνολικό βάρος του κατοικιδίου μαζί με το κλουβί δεν ξεπερνά τα 8 κιλά και;
 • Το σύνολο των διαστάσεων του κλουβιού δεν ξεπερνά τα 118 εκ. και το ύψος δεν ξεπερνά τα 23 εκ.

Το κατοικίδιό μου στο κλουβί θεωρείται μέρος της επιτρεπόμενης μου αποσκευής;

Όχι, η επιτρεπόμενή σας αποσκευή δεν συμπεριλαμβάνει ζώα και πουλιά. Για μεταφορά κατοικιδίων υπάρχει επιπλέον χρέωση, που υπολογίζεται με βάση το συνολικό βάρος του ζώου σε συνδυασμό με το κιβώτιο μεταφοράς, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αποσκευών που έχετε.

Πόσα κατοικίδια μπορούν να μεταφερθούν στο ίδιο κιβώτιο;

Μπορείτε να μεταφέρετε μέχρι και 2 ενήλικα ζώα σε ένα κιβώτιο, υπό τη προϋπόθεση πως το βάρος του κάθε κατοικιδίου δεν ξεπερνά τα 14 κιλά και μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο κιβώτιο .

Επίσης μπορείτε να μεταφέρετε μέχρι 3 κατοικίδια του ίδιου είδους κάτω των 6 μηνών σε ένα κιβώτιο.

Σκύλοι και γάτοι που θηλάζουν, μπορούν να μεταφερθούν σε ένα κιβώτιο. Θα πρέπει να αποφευχθεί μεταφορά δυνατών και αδύναμων ζώων μαζί για αποφυγή οποιασδήποτε ανησυχητικής κατάστασης.

Συγκεκριμένες χώρες επιβάλλουν όπως όλα τα ζώα να ταξιδεύουν ξεχωριστά, εκτός από κατοικίδια κάτω των 8 εβδομάδων που μπορούν να ταξιδεύουν με τη μητέρα τους.

Υπάρχουν οποιεσδήποτε προδιαγραφές όσον αφορά το κιβώτιο με το οποίο θα μεταφερθεί το ζώο κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Ναι, υπάρχουν. Για την μεταφορά ενός κατοικίδιου ζώου ή πουλιού χρειάζεστε ένα κιβώτιο από σκληρό πλαστικό, ξύλο ή μέταλλο με εξαερισμό. Το μέγεθος του κιβωτίου, θα πρέπει να επιτρέπει στο κατοικίδιο να τεντώνεται αλλά και να περιστρέφεται. Το κιβώτιο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μια αξιόπιστη κλειδαριά και απορροφητικό/υδατοστεγές υλικό στον πάτο. Τα κλουβιά των πουλιών πρέπει να καλύπτονται με ένα ειδικό πανί, το οποίο να μην επιτρέπει στο φως να περνά μέσα.

Τί διαδικασίες και έγγραφα χρειάζονται για την μεταφορά κατοικιδίου στην πτήση;

Πρίν από το check-in, το κατοικίδιο πρέπει να ελεγχθεί από την αερογραμμή ότι πληρεί τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

 • Παρουσιάστε στην αερογραμμή το διαβατήριο του κατοικιδίου και το βιβλιάριο υγείας του.
 • Αφού ελεγχθούν όλα τα έγγραφα και ελεγχθεί η κατάσταση του κατοικιδίου θα πάρετε περαιτέρω οδηγίες από τον αντιπρόσωπο της εταιρείας στο check-in .

Επιπρόσθετες προϋποθέσεις:

 • Το κιβώτιο ή κλουβί πρέπει να πληρεί τις προδιαγραφές κιβωτίων μεταφοράς κατοικιδίων με αεροσκάφος.
 • Το κατοικίδιο πρέπει να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας, όχι περισσότερο από ένα χρόνο και όχι λιγότερο από ένα μήνα από την ημερομηνία της πτήσης.

Παρακαλούμε όπως ελέγξετε όλες τις προϋποθέσεις και διαδικασίες μεταφοράς κατοικιδίων με την αερογραμμή πριν τη πτήση σας .

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για μεταφορά κατοικιδίου πρέπει να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Cyprus Airways στο 80008111 (δωρεάν εντός Κύπρου) τουλάχιστον 48 ώρες πριν την αναχώρηση της πτήσης.

Παρακαλώ σημειώστε πως πρέπει να προσέλθετε στο αεροδρόμιο αρκετά νωρίτερα, προκειμένου να περάσετε από όλες τις διαδικασίες χωρίς βιασύνη.

Σημειώστε επίσης πως οι κάτοχοι των κατοικιδίων είναι πλήρως υπεύθυνοι για την άνεση και συμπεριφορά του ζώου κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πως μπορώ να προετοιμάσω το κατοικίδιό μου για τη πτήση;

Μερικές συμβουλές:

 • Ταΐστε το κατοικίδιό σας με κάτι ελαφρύ περίπου 2 ώρες πριν την αναχώρηση (δεν είναι απαραίτητο να ταΐσετε το κατοικίδιο σε πτήση λιγότερο των 12 ωρών)
 • Εκγυμνάστε το κατοικίδιο αμέσως πριν τη αναχώρηση.
 • Αν ο σκύλος σας ανήκει σε ράτσα με επίπεδη μύτη ( Boxer, Bulldog, Pekingese ή Pug ), παρακαλούμε σιγουρευτείτε όπως ο εξαερισμός του κιβωτίου είναι εντελώς ανοιχτός. Είναι πολύ σημαντικό το ζώο να μην αντιμετωπίσει προβλήματα αναπνοής.
 • Μην χρησιμοποιήσετε καταπραϋντικό για να ηρεμήσετε το κατοικίδιο για τη πτήση.
 • Για να αποφύγετε οποιοδήποτε εκνευρισμό, τοποθετήστε μαζί του στο κλουβί ένα γνώριμο του αντικείμενο.
 • Γράψετε το όνομα του κατοικίδιου στο κλουβί, ούτος ώστε η αεροσυνοδός να μπορεί να απευθυνθεί με οικείο τρόπο για να το ηρεμήσει εάν χρειαστεί.

Πρέπει να ταΐσω το κατοικίδιό μου κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Τα κατοικίδια γενικώς δεν χρειάζονται τροφή για 12 ώρες μετά την αναχώρηση, αλλά μπορείτε να πάρετε μαζί σας τροφή σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης. Μπορείτε να δώσετε νερό στο κατοικίδιο κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά σιγουρευτείτε ότι δεν θα υπάρξει διαρροή από το δοχείο ή και το κλουβί.

Μπορώ να κάνω check-in το κατοικίδιό μου από την ιστοσελίδα;

Δυστυχώς όχι, το check-in για τα κατοικίδια είναι δυνατό μόνο στο αεροδρόμιο αναχώρησης.